רישיון יצרן למטבח

רישיון יצרן למטבח

מטבח מוסדי חייב לא רק ברישיון עסק אלא גם ברישיון יצרן – רישיון שמנפיק שירות המזון הארצי אשר שייך למשרד הבריאות.

על-מנת לקבל רישיון יצרן למטבח, יש להגיש בקשה ללשכת הבריאות המחוזית. חשוב להדגיש כי תנאי הכרחי לבחינת הבקשה הוא קיומו של היתר בניה מתאים מהוועדה לתכנון ובניה וכן יש להגיש במקביל בקשה לרישיון עסק (לרשות המקומית שבשטחה עתיד לפעול המטבח).

אילו מסמכים יש להכין לקראת הגשת בקשת רישיון יצרן למטבח?

בקשת רישיון יצרן למטבח מוסדי כוללת תרשים סביבה, תוכנית מפעל ועוד מסמך רב חשיבות – נספח ייצור. בנספח הייצור כלולה כל האינפורמציה הרלוונטית לגבי המטבח: אילו מוצרים הוא עתיד לייצר (כלומר מהם המאכלים שיוכנו בו), מהי התפוקה הצפויה, מהן כמויות חומרי הגלם המקסימליות במטבח, כיצד הוא יתנהל  ובפרט כיצד תתבצע בקרת תהליכים אפקטיבית כך שיימנעו ליקויים מסוכנים, כמה עובדים אמורים לעבוד בו בכל שעות פעילותו ועוד.

עוד תנאי הוא תשלום אגרה.

הדרישות של שירות המזון הארצי ממטבחים

תוכנית המפעל ונספח הייצור נבחנים בקפידה ע"י אנשי שירות המזון הארצי, שהוא הגוף בתוך משרד הבריאות שמופקד על הנפקת רישיונות יצרן.

בין השאר נבדקים הניקוז במקום (שחייב לכלול שיפועים בהתאם לקווי הייצור ולהיות מחובר לקו ביוב תקין כולל מפרידי שומן או כל טיפול נטרול רלוונטי אחר), הקירות הפנימיים (שצריכים להיות בגובה של 2.75 מ' ומעלה ומצופים בחרסינה או חומר דומה עד לגובה של לכל הפחות 1.80 מ'), האוורור, התאורה, ההגנה בפני מכרסמים וחרקים שעלולים להית מזיקים, ההפרדה בין חומרי גלם למוצרים מוגמרים (שחייבת להיות מוחלטת) וכן נהלי העבודה המתוכננים במטבח.

כיצד מתבצע התהליך של הנפקת רישיון יצרן?

לאחר הבחינה המדוקדקת של התוכניות הנ"ל, ואם הן עומדות בכל הדרישות של משרד הבריאות בהתאם לחוק רישוי עסקים, ניתנת הסכמה עקרונית לבעלי המטבח.

לאחר מכן נבדק האופן שבו מיושמות התוכניות בפועל ומתבצעת ביקורת תברואתית-טכנולוגית מטעם מפקחים של שירות המזון הארצי. אם הביקורת עוברת בהצלחה והמטבח נמצא כעומד בכל התנאים ובנוי בדיוק לפי התוכניות המאושרות, ינפיק שירות המזון הארצי את אותו רישיון יצרן למטבח שמאפשר פעילות כחוק.